Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Club Paradiso patrola: Kolima do Stavrosa

 

 Srbija

Početak putovanja: Beograd – naplatna rampa Bubanj Potok. Ne zaboravite da resetujete kilometražu na nulu ili da zabeležite trenutno stanje na brojaču, kako biste mogli da računate koliko ste kilometara prešli do odredišta. Merenje kilometraže se razlikuje od automobila do automobila, pa računajte da se tokom Vašeg putovanja mogu javiti manja odstupanja. Odstupanja se mogu javiti ako ste se vrteli po parkingu ili ako ste češće svraćali u restorane van glavnog puta. Na ovoj naplatnoj rampi se uzima samo kartica za ulazak na auto-put. U okviru objekta je i policijski punkt, a tu je i punkt AMSS.

Za sve vas koji svoje putovanje započinjete pre Beograda, recimo iz nekog grada u Vojvodini, na benzinskoj pumpi ELP mogli bi da naprave kraći predah. Otvorena je 24 časa, ima sve vrste goriva, uključujući i eurodizel za Euro 4 motore i auto-gas, a prima i sve vrste kartica. U okviru benzinske pumpe nalaze se restoran, pvrasnavnica i veliki parking.

Naplatna rampa Niš. Putarina od Beograda za putničko vozilo se plaća 730 dinara. Budite spremni da malo sačekate, jer nisu otvoreni svi prolazi, pa se brzo stvaraju gužve. Odmah nakon velikog natpisa Nais je isključenje koje Vas vodi do Jugopetrolove pumpe (radi 24 h, nema gas), do motela Nais koji je sa leve strane puta, kao i do baze AMSS, u okviru koje je pumpa za auto-gas i gde primaju samo gotovinu. Baza AMSS kod Naisa nudi usluge sitnih popravki i šlepovanja vozila, ali ne izdaje međunarodna dokumenta. Radno vreme je 24 h.

Naplatna rampa Doljevac. Putarina za putničke automobile je 190 dinara za deonicu Niš – Doljevac. Nakon tridesetak kilometara dolazite do kraja auto-puta. Od ove tačke dalje se vozi magistralom. Vozeći se ovom magistralom prolazite pored motela Predejane, gde možete napraviti pauzu, a nakon nekoliko kilometara i motel Džep. Četiri kilometra nakon Džepa je tunel Manojle. Na 15 km od motela Džep, dolazimo do mesta na kojem se put račva. Desno se ide magistralom prema Vranju, a levo put vodi na novoizgrađeni auto-put prema Solunu i Skoplju. Auto-put je u dužini od 33 km. Vožnja se dalje odvija magistralom, a nedugo zatim ponovo auto-putem. Očekujte suženje puta zbog radova na budućoj naplatnoj rampi. Saobraćaj se odvija dvosmerno u jednoj kolovoznoj traci, ali je sve lepo obeleženo.

Nakog kraćeg puta i pređenih petnaestak kilometara, dolazite do graničnog prelaza Preševo, gde prvo prolazite carinu, a nakon toga i policijsku kontrolu.


 Makedonija

Napuštate teritoriju Srbije i ulazite u Makedoniju. Ako putujete tokom jula ili avgusta, budite spremni na kolone i gužve. Policija često sa radarom čeka turiste koji, umorni od stajanja u koloni, požele da malo „produvaju mašinu“. U našem tekstu Saobraćajni propisi – Makedonija pojašnjeno je koliko je makedonski zakon oštar.

Granični prelaz sa Makedonijom – Tabanovce. Pripremite saobraćajnu dozvolu, zeleni karton i polisu osiguranja automobila. Ovaj granični prelaz možete da pređete i uz ličnu kartu. Odmah nakon granice počinje auto-put.

Nakon petnaestak kilometara vožnje, nailazite na prvu naplatnu rampu u Makedoniji. Putarina je 60 denara. Ukoliko plaćate u evrima, putarina je oko 1€. Nakon 47 km nailazite na drugu naplatnu rampu u Makedoniji. Ovde je cena putarine 80 denara. Treća naplatna rampa u Makedoniji je na 92 km od izlaska iz Makedonije i graničnog prelaza Bogorodica, gde putarina takođe staje 60 denara. Nakon 125 km nailazite na Bife Belov 113, zgodno mesto za odmor i predah, a poseduje i veliki parking prostor. Ovo je jedno od retkih mesta na putu kroz Makedoniju gde se možete osvežiti. Najveći deo prostora je bašta u debeloj hladovini, a restoran radi 24 časa.

Kada prođete isključenje za Gevgeliju, neposredno pred granicu (na oko jedan kilometar pre), sa desne strane se nalazi bezninska pumpa Okta, gde Vam savetujemo da zastanete i po povoljnijim cenama napunite rezervoar. Nakon ukupno 180 km provedenih u Makedoniji, dolazite do graničnog prelaza Bogorodica.


 Grčka

Ukoliko putujete tokom jula ili avgusta, budite spremni na kolone i gužve. Za putnička vozila rade dva terminala. Savetujemo Vam da pri ulasku u Grčku ne idete u Duty Free Shop. Napominjemo da je po važećim grčkim propisima zabranjeno unositi u zemlju robu koja nije oporezovana.

Ulazite u Republiku Grčku na graničnom prelazu Evzoni. Na pedesetak kilometara nakon prolaska Evzonija dolazite do prvog skretanja za Edesu, a nakon 400 m i isključenja za Solun. Ovim putem prolazi se kroz industrijsku zonu Soluna. Put je sa dve trake u jednom pravcu, ali sa dosta semafora. Pratite znakove za Halkidiki.

Dolazite do semafora gde skrećete levo za Ring road. Orijentir neka Vam bude prodavnica Lild, koja će se u tom trenutku naći dijagonalno sa Vaše leve strane. Kada se uključite na Ring Road, vozite obilaznicom oko Soluna, ali obratite pažnju, jer Grci voze izuzetno brzo. Dok ste na Ring Road-u, obratite pažnju na skretanje desno za Kavalu i centar Soluna. Čim se odvojite na tom isključenju, držite levu stranu za Kavalu.

Pratite putokaze za Kavalu i nakon 68 km, stižete do isključenja za Asprovaltu i Vrasnu. Nakon isključenja nastavljate pravo, prolazeći skretanja za Asprovaltu i Nea Vrasnu i pratite putokaze za Solun. Obratite pažnju na skretanje levo za Stavros. Budite strpljivi na ovoj deonici, jer je preticanje zabranjeno, a kazne visoke. Nakon tri kilometra vožnje ovim putem ulazite u Stavros, vaše odredište za ovogodišnje letovanje.

 

Nađite i rezervišite smeštaj na Stavrosu brzo lako i jednostavno!

 

Kolima do Nea Vrasne

 


Još informacija o Stavrosu

 

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Stavros 2024!