Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Stavros - Dragulj Halkidikija i Centralne Makedonije

 

Stavros se nalazi u zalivu Strimonikos, zvanom biserna Grčka. Posebnost mu daju guste šume, čist vazduh i blaga klima. Udaljen je sedamdeset kilometara od Soluna, a samo četiri kilometra od Asprovalte, i nalazi se u opštini Rendina.

Kristalno čisto more, očuvana priroda, prelepe peščane plaže i uvale nagrađene su priznanjem „Plava zastava“ koje dodeljuje Evropska zajednica. Ovaj kvalitet imaju i plaže u Olimpskoj regiji poput Paralije i Nei Porija ili na Halkidikiju mesta Sarti i Neos Marmaras. Mesto i okolina obiluju zelenilom koje silazi sa planine Holomontas, u čijem podnožju se nalazi Stavros, a zbog vazdušnih strujanja i ruže vetrova koja pogoduje svima, a naročito osobama sa bronhijalnim tegobama, mesto je proglašeno vazdušnom banjom. Ovde stanuju lepota i zdravlje, a svaka dijeta i mršavljenje uspeva.

Stavros

Značenje reči stavros (σταυρός) na grčkom je krst, pa se veliki drveni krst nalazi na brdu iznad letovališta i deluje atraktivno noću, jer je osvetljen i može se videti iz bilo koje tačke podnožja. Obilazak prelepog vidikovca na brdu radoznalom oku donosi Stavros i zaliv sa okolinom kao na dlanu, neostavljajući ravnodušnim iskrene posmatrače. Ako se odlučite da ovde prezalogajite nešto, što Vam toplo preporučujemo, probajte morske plodove, grčku salatu, pohovane tikvice (κολοκυθακια – kolokithakia) ili papriku uz domaće Mythos pivo. U povratku svratite u neki od mnogobrojnih kafića, gde se kafa služi na tradicionalan način u bakarnim džezvama, uz domaće slatko i zamagljenu čašu hladne vode.

Centar je lep, ima velik park za decu, fontane, žbunaste biljke, puno prodavnica. Dubina mora do jednog metra prostire se 20 do 30 metara u daljinu, tako da je pogodna za decu, ali i one koji ne znaju baš dobro da plivaju. Duž obale se prostiru velika šuma, park platana u kojoj se nalaze tereni za sport i zabavu, dečija igrališta i luna park koji su preko dana i predveče prepuni ljudi i dece. Zbog velike hladovine platana nije ni potrebno otvarati suncobrane na plaži.

Ležaljke se ne moraju iznajmljivati, dovoljno je samo da kad dođete na plažu naručite jedno piće i ležaljka je vaša dokle god tog dana bili na plaži. Ovde ćete se najlakše sporazumevati na našem jeziku jer veliki broj žitelja, posebno starijih ljudi, poznaje srpski jezik, iako im nedostaju udžbenici.

 

Nađite i rezervišite smeštaj na Stavrosu brzo lako i jednostavno!


Još informacija o Stavrosu

 

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Stavros 2024!